AMSTERDAM - Aannemers die aan het spoor werken ruimen hun afval nog steeds niet op of schermen grote bouwplaatsen slecht af, waardoor vandalen voldoende materiaal voor handen hebben om op het spoor te leggen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Algemeen Dagblad naar zeventien stations waar aan het spoor wordt gewerkt. In 2004 werden afspraken gemaakt met aannemers over het opruimen van materialen en werden camera's opgehangen om toezicht te kunnen houden.

Uit cijfers van de spoorwegpolitie blijkt dat vorig jaar bijna iedere dag een voorwerp op de rails werd gelegd, schrijft de krant. De daders zouden meestal jongeren tussen de 15 en 21 jaar zijn. Volgens het dagblad lagen bij twaalf van de onderzochte stations betonnen platen, rioleringsbuizen, tegels en stalen buizen voor het grijpen.

Criminaliteit

FNV Bondgenoten deed twee jaar geleden onderzoek naar spoorwegcriminaliteit waarna maatregelen werden genomen. FNV-bestuurder Roel Berghuis zegt in de krant de indruk te hebben 'dat het daarna beter ging, omdat ProRail er echt werk van maakte'. "Maar kennelijk verslapt zoiets na verloop van tijd weer." Berghuis zegt 'zeker weer bij ProRail' aan de bel te trekken.

Spoorbeheerder ProRail heeft de resultaten van het onderzoek gekregen en zou meteen met een grote schoonmaak zijn begonnen. Woordvoerder Eric Drent zegt in het dagblad dat de rommel 'absoluut niet' kan. "Alles moet binnenkort zijn opgeruimd." Volgens Drent zullen inspecteurs vaker controleren en worden de contracten met aannemers aangescherpt.