DEN HAAG - Maandag om 10.00 uur beginnen de openbare gesprekken in het parlementair onderzoek naar het stelsel van terbeschikkingstelling (tbs). Deskundigen gaan de eerste dag in op het doel, de context en de uitvoering van de maatregel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Tweede Kamer begon het onderzoek vorig jaar september naar aanleiding van enkele gewelddadige incidenten met tbs'ers die waren ontsnapt. Tbs moet de samenleving beschermen tegen psychisch zieke mensen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en bij wie de kans op herhaling groot is. Het huidige stelsel schiet daarin volgens de Kamer tekort. Het onderzoek moet daarom leiden tot een verbetering van het systeem.

De onderzoekscommissie heeft de komende twee weken zes dagen uitgetrokken voor de openbare gesprekken, die ook via televisie (Nederland 2) zijn te volgen. Prof.dr. H. van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie, prof.dr. P. Vegter, bijzonder hoogleraar penitentiair recht, de Groningse officier van justitie M. Wolters en de Groningse psychiater F. van Soeren zijn als eerste aan de beurt.

In mei wil de commissie haar conclusies en aanbevelingen klaar hebben, zodat de politieke debatten nog voor de zomer gevoerd kunnen worden. Het eerste deel van het onderzoek vond in beslotenheid plaats. Zo brachten commissieleden een bezoek aan twee tbs-klinieken, waar ze behalve met behandelaars ook met patiënten zelf hebben gesproken.