KABUL - Door een zelfmoordaanslag op de voorzitter van de Afghaanse Senaat zijn zondag behalve de twee daders ook twee voorbijgangers omgekomen. Het doelwit van de aanslag, ex-president Sibghatullah Mojadidi, raakte lichtgewond. De extremistisch islamitische taliban-beweging heeft zondag de aanslag op de Afghaanse ex-president Mojadidi geclaimd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aanslag vond plaats in de hoofdstad Kabul. Een pick-uptruck reed tot vlakbij de auto van Mojadidi en explodeeerde. Daardoor raakte de auto van de politicus beschadigd. De inzittenden raakten volgens een lijfwacht niet gewond. Wel kwamen een jong meisje en een oude man op de straat om.

Daders

President Karzai stelde in een reactie dat de aanslag "zonder twijfel" is gepleegd door buitenlanders. De autoriteiten waren volgens de president al langer op de hoogte van plannen om aanslagen te plegen op hoge regeringsfunctionarissen, in het bijzonder Mojadidi. De aan de dood ontsnapte senaatsvoorzitter stelde zelf dat de Pakistaanse geheime dienst ISI achter de aanslag zat.

Mojadidi was de eerste president van Afghanistan onder de moedjahedien, de islamitische strijders die in 1989 het leger van de Sovjet-Unie uit Afghanistan verdreven. De laatste tijd probeerde hij onder meer gedeserteerde leden van de opstandige taliban aan te moedigen zich aan te sluiten bij de autoriteiten.

Taliban

De taliban hebben de aanslag opgeëist en noemden Mojadidi een marionet van de Amerikanen. De ex-president uitte het vermoeden dat de geheime dienst van Pakistan achter de aanslag zat.