BELGRADO - Servische kranten hebben zondag uitgehaald naar het Joegoslavië-Tribunaal. Zij geven de rechtbank van de Verenigde Naties de schuld van de "moord" op de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic.

De vroege edities van de dagbladen besteden tot acht pagina's aan de dood van Milosevic. Die werd zaterdag levenloos in zijn cel in Scheveningen gevonden. Hij stond terecht wegens oorlogsmisdaden en genocide. Volgens minister Bot zou de ex-president een natuurlijke dood zijn gestorven.

"Den Haag vermoordde Milosevic" is de kop op de voorpagina van zowel Press als Glas Javnosti. Op een zwarte achtergrond zijn in de kranten grote foto's geplaatst van de voormalige sterke man van Joegoslavië. "Vermoord", stelt het blad Kurir, een andere sensatiekrant in het Balkanland.

Ernstig ziek

Kurir en andere kranten citeren Vukasin Andric, een arts die Milosevic in november onderzocht. "Milosevic was ernstig ziek en de leiders van de nieuwe wereldorde wilden van hem af", zegt hij in Kurir. Dezelfde arts vertelde de Vecernji Novosti dat het tribunaal Milosevic wilde vermoorden omdat met zijn dood de "echte waarheid" nooit achterhaald zal worden.

Blamage

De spreekbuis van Milosevic' bewind in de jaren negentig, het dagblad Politika, schrijft dat de dood van Milosevic een blamage is voor het VN-tribunaal. Sinds de val van Milosevic heeft de krant het roer radicaal omgegooid en geldt het als onafhankelijk en betrouwbaar.