SOFIA/NEW YORK/MOSKOU - Slobodan Milosevic is vermoord. Dit stelt het Internationale Comité voor de Verdediging van Slobodan Milosevic (ICDSM) in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Volgens het ICDSM is het Joegoslavië-Tribunaal "direct verantwoordelijk" voor de dood van de ex-president omdat het medische behandeling in Moskou niet heeft toegestaan, "ondanks zijn kritieke medische toestand".

Het ICDSM eist dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan het "werk van deze misdadige instelling onmiddellijk opschort". De VN-Veiligheidsraad moet het "fascistische" tribunaal vervolgens "afschaffen".

In het ICDSM zitten onder meer de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark en de Britse schrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter.

Condoleanceregister

Het ICDSM opent zondagochtend in Belgrado een condoleanceregister voor het overleden staatshoofd. Milosevic was volgens de verklaring "de grootste strijder voor de vrijheid en de waardigheid van het Servische volk en het grootste internationale symbool voor de strijd voor de rechten van de volkeren". Milosevic was een "symbool voor het verzet tegen de Nieuwe Wereldorde" en een strijder "voor sociale rechtvaardigheid in de wereld".

Het ICDSM eist een "internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden en oorzaken" van de dood van Milosevic.