DEN HAAG - De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic is overleden. Hij werd zaterdagochtend even na negen uur dood aangetroffen in zijn VN-cel in Scheveningen. Milosevic stond terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal wegens onder meer oorlogsmisdaden en genocide. Hij is 64 jaar geworden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei zaterdag te hebben begrepen dat Milosevic een natuurlijke dood is gestorven.


Lijkwagen met stoffelijke resten van Milosevic vertrekt uit Scheveningse gevangenis naar Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag

Milosevic had al lange tijd problemen met zijn gezondheid. Hij leed aan suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook had de voormalige Servische leider al jaren problemen met zijn hart. Zijn proces is daarom herhaaldelijk onderbroken.

Lijkschouwing

Een lijkschouwing moet de doodsoorzaak uitwijzen. Het lichaam van Milosevic is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag voor pathologisch onderzoek. De lijkschouwing wordt zondag gedaan. Daarbij zal een patholoog aanwezig zijn die wordt afgevaardigd door de regering van Servië-Montenegro. Dit is zaterdagavond van de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal vernomen.


Vrouw in Belgrado rouwt om dood Milosevic

De hoofdaanklager van het Tribunaal, Carla del Ponte, zei zaterdag "diep te betreuren" dat het proces tegen Milosevic nu niet kan worden afgemaakt. In een schriftelijke verklaring zei Del Ponte verder dat het niet zo kan zijn dat de misdaden waarvoor Milosevic was aangeklaagd niet worden bestraft.

Vergiftiging

Een van de benoemde advocaten van Milosevic, Steven Kay, zei zaterdagmiddag dat de verdachte geen zelfmoordplannen had. Hij was juist vastbesloten om zijn zaak voor het Joegoslavië-Tribunaal af te ronden, aldus Kay. De Servische advocaat Tomanovic van de gewezen president liet weten dat Milosevic bang was in Den Haag te worden vergiftigd en dat daartoe al verscheidene pogingen waren ondernomen.


De politie zet dranghekken neer voor de VN-gevangenis in Scheveningen waar Milosevic eerder op de dag is overleden

Milosevic' weduwe Mira en broer Borislav, en de Socialistische Partij van Servië zeiden meteen dat het Tribunaal verantwoordelijk is voor zijn dood. "Het Tribunaal heeft mijn man gedood", zei Mira Markovic zaterdag vanuit Moskou waar zij verblijft op de vlucht voor de Servische Justitie. Maar een woordvoerder van het VN-hof liet weten dat het tribunaal "heel goed voor zijn verdachten zorgt, in het bijzonder voor deze". Tomanovic liet overigens ook weten dat de familie van Milosevic er op staat dat de lijkschouwing in Moskou wordt uitgevoerd.

Rusland

Ook in Servië is er kritiek op de behandeling van Milosevic door het Tribunaal. De ex-president had eerder gevraagd om in Rusland een medische behandeling te mogen ondergaan. Het Tribunaal wees dat verzoek af en zei dat hij in Den Haag afdoende medische zorg kreeg. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag het te betreuren dat Milosevic niet voor behandeling naar Moskou mocht afreizen.

Slechte medische zorg

De Servische premier Kostunica eiste zaterdag een "gedetailleerd verslag" van het Joegoslavië-Tribunaal over de dood van Milosevic. Hij sprak van een "tragische gebeurtenis". De Servische minister van Justitie Stojkovic verklaarde dat de dood van de voormalige president aantoont dat de verdachten bij het tribunaal in Den Haag slechte medische zorg krijgen.


Milosevic moest zich onder andere verantwoorden voor de moord op 23 Albanezen in het dorp Racak in 1999

Tweede Kamerlid Van Baalen was ook kritisch. Het Joegoslavië-Tribunaal lijkt volgens de VVD'er kort na de zelfmoord van Babic opnieuw in de fout te zijn gegaan bij het goed in de gaten houden van zijn gevangenen. "Dat is erg en bovendien heel pijnlijk voor de nabestaanden van slachtoffers omdat Milosevic nu toch nog aan het recht ontsnapt." Ook PvdA-woordvoerder Koenders en D66-woordvoerder Bakker zeiden het zaterdag te betreuren dat het proces niet kan worden afgerond.

Het NFI heeft toegezegd dat het de lijkschouwing van Milosevic "redelijk snel gaat uitvoeren". Mogelijk moet er echter voor de lijkschouwing nog op een Servische arts worden gewacht. Waarschijnlijk wordt het verzoek van de Servische minister Rasim Ljajic van Mensenrechten om een Servische arts aanwezig te laten zijn, ingewilligd.

Reacties

Ook internationaal is spijt betuigd over het feit dat het proces tegen Milosevic nu niet kan worden afgemaakt. De Kroatische president Mesic liet weten te betreuren dat Milosevic "zijn verdiende straf" ontloopt. Ook de overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica zeiden het spijtig te vinden dat Milosevic nu geen vonnis meer zal aanhoren over zijn rol bij dit drama in 1995.

De voormalige Hoge Vertegenwoordiger van de Internationale Gemeenschap in Bosnië, Paddy Ashdown, zei dat de dood van "de slager van de Balkan" op korte termijn slecht kan zijn voor de stabiliteit in het gebied. Ashdown getuigde eerder voor het Joegoslavië-Tribunaal tegen Milosevic.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana hoopt dat de dood van Milosevic Servië zal helpen om meer naar de toekomst te kijken, een toekomst binnen de Europese Unie.

Vierde geval

De gewezen Servische leider is de vierde verdachte die komt te overlijden in de UNDU, de speciale detentie-eenheid van de VN in Scheveningen. Afgelopen zondag pleegde voormalige Kroatisch-Servische president Milan Babic zelfmoord in zijn cel. In 1998 pleegde Slavko Dokmanovic zelfmoord door zich in zijn cel op te hangen. Milan Kovacevic stierf aan een bloeding in zijn buik.