DEN HAAG - Terugkerende wintersporters kregen zaterdag wederom te maken met veel fileleed in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De situatie op de wegen van en naar de Alpen was echter niet zo ernstig als een week geleden. Bovendien zijn minder Nederlandse vakantiegangers de dupe, meldde de ANWB.

Op de A8 van Salzburg naar München staat al de hele zaterdagochtend 25 kilometer file. Vanuit Duitsland is de wachttijd bij de grens met Oostenrijk opgelopen tot meer dan een uur.

Lawinegevaar

In verband met lawinegevaar is een aantal belangrijke secundaire wegen in Oostenrijk gesloten. Voor verscheidene skioorden was de B311 zaterdag de enige mogelijke route. Tussen Zell am See en Lofer stond daar daarom ongeveer veertig kilometer file. Verder vormt de A12 van Innsbruck naar Kufstein een knelpunt: bij Wörgel stond twintig kilomter file.

Knelpunt

In Frankrijk vormt de A43 tussen Chambery en Lyon "één groot knelpunt". In beide richtingen zijn opstoppingen ontstaan. Vertrekkend verkeer komt in een file van 23 kilometer. De N91 tussen Grenoble en Briançon was in de nacht van vrijdg op zaterdag gestremd, maar ging zaterdag aan het begin van de middag weer open.

Volgens verwachting

De drukte in de Alpen is volgens een woordvoerder van de ANWB geheel volgens de verwachting. Het weer is redelijk gunstig. De sneeuwgrens ligt op behoorlijke hoogte. Verkeer op de snelwegen heeft daar geen last van. Logischerwijs worden minder Nederlanders getroffen omdat de vakanties voorbij zijn, meldde de toeristenbond.