ROTTERDAM - Bij preventief fouilleren in Rotterdam zijn sinds de invoering in september 2002 tot en met eind vorig jaar 2323 wapens in beslag genomen. De gemeente noemt het preventief fouilleren daarmee "een succes". Dat bleek zaterdag uit de jaarrapportage preventief fouilleren van de gezagsdriehoek in de havenstad.

Sinds het preventief fouilleren in Rotterdam wordt toegepast zijn in ieder geval 79 vuurwapens, 1573 steekwapens en 444 slagwapens van de eigenaren afgenomen. De driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie stelt in de rapportage dat preventief fouilleren inmiddels volledig is geaccepteerd.

Meerderheid

Een grote meerderheid (89 procent) van de Rotterdammers is van mening dat het fouilleren de veiligheid verbetert. In 2005 is 6 procent van de Rotterdammers in de stad gefouilleerd. Driekwart van hen zegt tevreden te zijn over de manier waarop dat gebeurde.

Arrestanten

Het gemiddelde aantal arrestanten per fouilleer actie daalt ieder jaar. In 2005 werden 339 mensen aangehouden na te zijn gefouilleerd. In 2003 werden nog 885 overtreders gepakt. Steeds minder gefouilleerde personen dragen daadwerkelijk wapens op zak. In 2004 was dat een op de 87, vorig jaar een op de 138.