AMSTERDAM - De ombudsman in Amsterdam doet onderzoek op verzoek van het stadsdeel Bos en Lommer naar eventuele stemfraude bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam werd dinsdag voor het eerst met computers gestemd. Een aantal kiezers in Bos en Lommer kreeg hulp van een begeleider achter de stemmachines.

In enkele gevallen zou niet de kiezer op de stemknop hebben gedrukt, maar de begeleider. Het onderzoek zal overigens niets aan de uitslag doen veranderen, zo liet het stadsdeel zaterdag weten. Ook in andere stadsdelen zijn onregelmatigheden geconstateerd.

Volmachten

In Osdorp waren in totaal negen volmachten verkeerd gebruikt. Een kiezer mag maximaal twee volmachten hebben. In Osdorp hadden kiezers meer volmachten in hun bezit. De volmachtfraude kwam aan het licht door een oplettende kiezer. De stemmen worden niet opnieuw geteld, maar de volmachten wel ongeldig verklaard.

Definitieve uitslag

De bekendmaking van de definitieve uitslag in Osdorp is uitgesteld tot maandag. In het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer zouden de machtigingen ook niet altijd goed zijn gegaan. Een VVD-stadsdeelraadslid tekende daar protest tegen aan. Volgens de liberaal was er nauwelijks controle op de volmachten. De uitslag in Geuzenveld-Slotermeer is wel al definitief vastgesteld.