ROTTERDAM - Burgemeester Opstelten van Rotterdam stuurt hoerenlopers in zijn stad sinds kort brieven waarin zij worden gewaarschuwd dat het oppikken van prostituees van straat strafbaar is. Volgens de burgemeester zijn de hoerenlopers door hun gedrag medeverantwoordelijk voor de overlast op straat.

Donderdag ontvingen zeventien mannen die onlangs in de havenstad een prostituee van straat meenamen de brief. Dat bleek zaterdag uit een mededeling op de website van de gemeente.

Keileweg

Sinds de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg in september 2005 is straatprostitutie in Rotterdam verboden. Opstelten maakt in zijn brief aan de overtreders duidelijk dat de overlast die wordt veroorzaakt, voor hem onacceptabel is. Hij heeft de politie opdracht gegeven de komende tijd extra hard op te treden tegen straatprostituanten.

Boete

Als de ontvangers van de brief opnieuw de fout ingaan, krijgen zij een boete of een gebiedsontzegging. De eerste boete bedraagt zestig euro en kan bij herhaaldelijke overtreding oplopen tot 2250 euro. Bij een gebiedsontzegging mag de hoerenloper zich 24 uur lang niet in een bepaald gebied laten zien. Dit kan verlengd worden tot maximaal vier weken.

Harde kern

"Wij hebben te maken met een harde kern die ondanks het verbod tippelende vrouwen blijft meenemen. Inmiddels hebben we genoeg gecommuniceerd met de straatprostituanten. Het is tijd voor officiële waarschuwingen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Adresgegevens

Omdat de overtreders eerder een boete kregen voor het oppikken van prostituees, zijn hun adresgegevens bij de politie bekend. De woordvoerder geeft aan dat de gemeente zich "niet verantwoordelijk voelt voor wie de brief opent".