BANGKOK - Thailand heeft burgers langs zijn zuidkust zaterdag opgeroepen waakzaam te zijn na een ongewoon groot aantal zeebevingen in de Andamanse Zee. Bewoners van de kuststreek, die in 2004 werd getroffen door de tsunamiramp, moeten letten op eventuele waarschuwingen. De autoriteiten hebben schepen gevraagd om alle ongewone veranderingen in de zee te melden.

Tussen 9 en 11 maart hebben seismologen in de zee tussen het Indonesische eiland Sumatra en de Thaise westkust 31 aardbevingen geregistreerd. De trillingen, in een gebied met veel onderwatervulkanen bij de eilandengroep Andamanen, hadden een kracht van 4.0 tot 5.3 op de schaal van Richter. De bevingen zouden tot een grote eruptie en mogelijk tot nieuwe vloedgolven kunnen leiden.

Zorg

Het grote aantal bevingen is volgens de directie van het nationale waarschuwingscentrum voor rampen weliswaar reden tot zorg, maar niet voor paniek. Wetenschappers kunnen namelijk niet voorspellen of zo'n uitbraak ook zal plaatsvinden.

De overstromingen op tweede kerstdag 2004 kostten in Thailand 5400 mensen het leven. Rond de Indische Oceaan kwamen meer dan 220.000 mensen om.