PARIJS - De Franse oproerpolitie heeft zaterdagmorgen vroeg de Sorbonne Universiteit in Parijs bestormd. Die was een dag eerder bezet door honderden studenten die protesteerden tegen een nieuwe arbeidswet, die het makkelijker maakt om jongeren te ontslaan. Agenten verwijderden de vierhonderd bezetters met traangas en wapenstok.

Tijdens de schoonveegactie, die een kwartier duurde, raakten elf politiemannen, een student en een fotograaf gewond. De politie arresteerde meerdere studenten.

De oproerpolitie kwamen volgens een woordvoerder op verzoek van de universiteit in actie. Politiemannen zetten eerder in de nacht traangas in nadat ze vanuit het universiteitsgebouw onder meer waren bekogeld met brandblussers, stoelen en boeken.

Jeugdwerkeloosheid

De nieuwe wet hoort bij een plan van de regering om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Achterliggende gedachte is dat werkgevers eerder bereid zullen zijn jongeren in dienst te nemen als zij die ook gemakkelijker weer kunnen ontslaan. Tegenstanders menen dat het plan veel starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid zal houden.

Ook in andere Franse steden gingen studenten vrijdag de straat op. Ongeveer de helft van de universiteiten in het land had te maken met acties. Dinsdag demonstreerden in het hele land honderdduizenden mensen. Die protestacties hadden de steun van vakbonden en van de linkse oppositie, die ook willen dat de regering haar plannen intrekt.