WASHINGTON - In Irak is vrijdag het levenloze lichaam gevonden van de Amerikaanse gijzelaar Tom Fox. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De 54-jarige christelijke vredesactivist was drie maanden geleden samen met drie collega's in de hoofdstad Bagdad ontvoerd.

De FBI heeft de identiteit van Fox vastgesteld, aldus een zegsman van het departement. Fox werd op 26 november samen met de Brit Norman Kember (74) en de Canadezen James Loney (41) en Harmeet Singh Sooden (32) ontvoerd door de groep Zwaarden van de Waarheid die hen van spionage beschuldigde.

Video

Eerder deze week brachten de gijzelnemers nog een video naar buiten van de gijzelaars, maar daarop was Fox niet te zien. Over het lot van de andere drie gijzelaars is niets bekend. Sinds de val van het regime van Saddam Huissein in 2003 zijn zeker tweehonderd buitenlanders in Irak ontvoerd.

Fox, vader van twee uit Clearbrook in de staat Virginia, werkte voor Christian Peacemaker Teams. Dat is een van de weinige hulporganisaties die nog actief zijn in het door geweld verscheurde Irak.

Doodgeschoten

Zijn ontvoerders hebben Fox vermoedelijk recent doodgeschoten, diens lijk in een deken gewikkeld en vervolgens gedumpt op een bouwterrein in het westen van Bagdad, aldus het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het lichaam vertoonde op de rug sporen van een afranseling.

Moslimgeleerden en activisten uit heel de wereld onder wie leiders van de Palestijnse beweging Hamas en de Libanese sjiiitsche partij Hezbollah hebben de afgelopen maanden oproepen gedaan om de gijzelaars vrij te laten. De ontvoerders eisen de vrijlating van alle gevangen in Irak.