LONDEN/WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie stopt niet met het onder dwang voeden van hongerstakers in het detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. Meer dan 260 medisch specialisten hadden juist donderdag een brief ondertekend waarin zij de Verenigde Staten veroordelen wegens deze praktijk van dwangvoeding.

De brief werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Volgens de ondertekenaars moeten de artsen in de gevangenis het recht van de gedetineerden respecteren om voedsel te weigeren. Zij willen dat artsen die dwangvoeding toedienen worden gestraft door beroepsorganisaties.

Verantwoordelijk

Het Pentagon stelt dat het verantwoordelijk is voor "het behoud van het leven" van gedetineerden en dat de toediening van voedsel op "een humane wijze" gebeurt. Het ziet ook geen enkele reden het beleid aan te passen.

Op de marinebasis op Cuba houden de Verenigde Staten circa vijfhonderd terreurverdachten vast. Volgens de VS gelden voor deze "vijandelijke strijders" niet alle internationale regels voor gevangenhouding. De meesten zitten al jaren zonder aanklacht vast.

Nederland

De open brief is ondertekend door artsen uit zeven landen waaronder Nederland. "Wij roepen de Amerikaanse regering op te verzekeren dat gedetineerden door onafhankelijke artsen worden onderzocht en dat wordt afgezien van technieken zoals dwangvoeding en beteugelingsstoelen".

In december vorig jaar waren nog 84 gedetineerden in hongerstaking. Dat aantal zou inmiddels zijn teruggelopen naar zes, van wie er drie onder dwang voeding krijgen. Gevangenen beweren dat hongerstakers op stoelen werden vastgebonden en dat zij gedwongen voedsel kregen toegediend via slangen door hun neus. Ook zouden zij langdurig zijn geïsoleerd van andere gevangenen.