ALGIERS/BRUSSEL - Lisette B., die samen met haar Algerijnse man Jelloul S. als een heus gangsterduo Bonnie & Clyde door Vlaanderen trok, heeft zichzelf aangegeven bij de Belgische ambassade in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Dat heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld.

De Nederlandse vrouw (33) was recent naar Algerije gevlucht met haar man. In België behoorden de twee tot de meest gezochte misdadigers. Het duo leefde lange tijd van meerdere gewapende overvallen en brutale diefstallen per avond, ook op argeloze oudjes op straat.

Klopjacht

Op het rovende duo was in februari een ware klopjacht geopend door de politie rond Gent, maar ze bleven steeds net uit handen van de agenten. Eenmaal schoot Jelloul S. daarbij een agent neer.

Het paar leerde elkaar kennen in de gevangenis en kreeg een dochtertje, dat nu is ondergebracht bij familie. Vooral Jelloul heeft een lang strafblad vol overvallen en geweld. Hij doodde in 1995 een drugsverslaafde in Terneuzen. In mei 2005 is hij nog veroordeeld voor autodiefstal. Lisette zou medeplichtig zijn aan de misdrijven van haar Algerijnse vriend.

Uitzichtloze situatie

De vrouw is vrijdag overgebracht naar België. "Ze miste haar kind, ze zei dat ze in een uitzichtloze situatie zat in Algerije en ze wil breken met haar criminele verleden", zo verklaarde een woordvoerster van de Gentse justitie.

De drugsverslaafde Lisette B. is vrijdagmiddag direct verhoord door de politie. Op haar zwaarste vergrijpen staat een maximumstraf van tien jaar cel. Maar dat valt mogelijk hoger uit als de rechter haar meerdere straffen oplegt voor verschillende feiten, aldus de woordvoerster.

Feliciteren

De Belgische minister De Gucht vindt de aanhouding reden om zijn diensten te feliciteren: "Men is erin geslaagd om mevrouw B., die verdacht wordt van een aantal zware misdrijven in België, bijzonder spoedig naar ons land over te brengen", aldus de minister in een persverklaring.

Haar Algerijnse man Jelloul is nog spoorloos. Als hij in zijn vaderland zou worden aangehouden is nog maar de vraag of Algerije hem zou uitleveren, aldus de politie.