AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is, ondanks het feit dat de straffen in de zaak tegen de Hofstadgroep aanzienlijk lager zijn uitgevallen en een aantal verdachten is vrijgesproken, niet ontevreden met het vonnis van de rechtbank. "We staan niet met lege handen", zo reageerde persofficier van justitie D. van Boetzelaer van het landelijk parket vrijdag na de uitspraak. Tweede Kamerlid Wilders vindt de rechters die in het Hofstadproces uitspraak deden "wankelmoedig".

Het OM is tevreden. "Het is duidelijk dat de rechtbank deze groep verdachten niet beschouwt als een vriendenclub die over het geloof sprak."

Grenzen

Dat de officieren van justitie Plooy en Van Dam hoger hadden ingezet, vindt Van Boetzelaer verklaarbaar. "Er was nog geen referentiekader, er waren geen voorbeelden. De duidelijke motivering van deze rechtbank zal ons helpen bij de komende terreurzaken. Dit was de eerste keer dat een rechtbank zich heeft uitgesproken over deelname aan een terroristische organisatie. Wij moeten kijken waar de grenzen liggen. Het is goed dat die nu zijn aangegeven."

De persofficier wijst erop dat de rechtbank de concrete misdrijven, zoals het geweld in de Haagse Antheunisstraat en het bezit van een schietklaar machinepistool, dan niet als terroristische misdrijven mogen zijn gekwalificeerd, de rechtbank heeft wel aangegeven dat dit wel het waarschijnlijke doel was.

Van Boetzelaer kon nog niet zeggen of het OM hoger beroep zal aantekenen tegen de uitspraak. "Het is een erg lang vonnis. We gaan dat eerst goed bestuderen en nemen dan een beslissing."

Remkes

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wilde vrijdag niet inhoudelijk ingaan op de rechterlijke uitspraak in het proces tegen de Hofstadgroep. "Bescheidenheid past om een positief dan wel negatief commentaar te geven", zei hij na afloop van de ministerraad.

Remkes benadrukte dat het aan het Openbaar Ministerie is om al dan niet in hoger beroep te gaan. Ook liet hij zich niet uit over het nieuwe juridisch instrumentarium dat in deze strafzaak voor het eerst toegepast is. "Wij hebben er kennis van genomen dat er gebruik van is gemaakt. Daar laat ik het bij." Minister Donner (Justitie) was niet voor commentaar bereikbaar.

Wilders

Tweede Kamerlid Wilders vindt de rechters die in het Hofstadproces uitspraak deden "wankelmoedig". Volgens het Kamerlid hebben de rechters niets begrepen van het moslimextremisme. "Dit is de rechtspraak van een bananenrepubliek: zeer kwalijk en onaanvaardbaar", aldus Wilders.

Kronkelredenering

Hij windt zich op over meerdere onderdelen van de uitspraak. Wilders noemt het een "onbegrijpelijke kronkelredenering" dat de rechters het terroristisch oogmerk niet bewezen acht bij het in bezit hebben van handgranaten door Jason W. en Ismail A. in de Haagse Antheunisstraat.