DEN HAAG/PARAMARIBO - De Surinaamse regering heeft haar ambassadeur in Den Haag, E. Amanh, teruggeroepen naar Paramaribo, maar de gezant voelt daar helemaal niks voor. Aanleiding voor de stap van Suriname is een voorval met de Surinaamse minister Alice Amafo afgelopen maandag op Schiphol. Zij werd gedwongen door een controlepoort te lopen bij de gate naar haar vliegtuig naar Qatar.

"De ambassadeur heeft zich ziek gemeld", aldus de Surinaamse minister L. Kraag-Keteldijk vrijdag in een vraaggesprek met Radio ABC in Paramaribo. De bewindsvrouw van Buitenlandse Zaken accepteert de weigering van Amanh niet. Ze is van oordeel dat hij "desnoods onder medische begeleiding" naar Paramaribo moet komen.

Dat geldt ook voor de functionaris van de ambassade in Den Haag, die minister Amafo maandag begeleidde toen ze op doorreis was naar Doha. Kraag neemt geen genoegen met de nota die de ambassadeur haar naar aanleiding van het incident toestuurde.

100 procentcontrole

Volgens Surinaamse zijde viel de controle onder de zogeheten 100 procentcontrole, waarbij op Schiphol passagiers uit Suriname gecheckt worden op cocaïne. Amafo werd in januari al eens 'slachtoffer' van zo'n controle. Schiphol bood daarvoor later excuses aan. Suriname eiste deze week opheldering van de Nederlandse regering over de behandeling van Amafo.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde vrijdag dat het voorval van afgelopen maandag niets te maken had met de 100 procentcontrole. Het ging louter om een normale 'security check' voordat Amafo haar vliegtuig naar Qatar in zou stappen.

Verdrag

Volgens het Verdrag van Wenen over consulaire betrekkingen zijn alleen staatshoofden, regeringsleiders en ambassadeurs van een dergelijke controle uitgesloten, maar ministers niet. Amafo had dus volgens het Verdrag van Wenen geen recht om te weigeren door het veiligheidspoortje te lopen.

Buitenlandse Zaken meldt verder dat het door de Surinaamse autoriteiten nog niet op de hoogte is gesteld van het terugroepen van de ambassadeur. Over de 100 procentcontrole zijn in Den Haag geen klachten ontvangen, aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken.

Status

Amafo beriep zich op haar diplomatieke status en op afspraken die door de Nederlandse en Surinaamse autoriteiten zijn gemaakt over controle van Surinaamse topambtenaren op Schiphol. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken had eerder deze week al verklaard het tweede incident met Amafo "onacceptabel" te vinden. Er zou een "scherp diplomatiek signaal" aan Nederland worden afgegeven.

Vorige maand bood het management van border control (grenscontrole) per brief verontschuldigingen aan Amafo aan voor de "onjuiste behandeling" die ze in januari op de luchthaven had ondergaan. Maandag verliep de behandeling van Amafo na aankomst uit Paramaribo "vlekkeloos", heeft de woordvoerder van de Nederlandse ambassade tegen het ochtendblad de Ware Tijd gezegd.