DEN HAAG - Automobilisten moeten dit weekeinde in Europa wederom rekening houden met omleidingen, verkeersopstoppingen en barre weersomstandigheden. In Oostenrijk zijn verscheidene skioorden niet toegankelijk door hevige sneeuwval. In Duitsland kampt men met wateroverlast door smeltende ijspakken en in veel gebieden is er een groot gevaar voor lawines, aldus een woordvoerder van de ANWB vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hoe druk het op de wegen zal zijn en hoe ver mensen moeten omrijden, is Voor de ANWB moeilijk in te schatten. "Het allemaal afhankelijk van hoe snel de mensen daar in staat zijn de wegen vrij te maken." De weersomstandigheden maken de problemen voor het vertrekkende en het komende wintersportverkeer alleen maar groter. "Niet alle routes zijn beschikbaar", aldus de woordvoerder.

Chaos

Ook vakantiegangers in en naar Franse wintersportgebieden moeten rekening houden met vertraging en opstopping. De N90 tussen Albertville en Moûtiers is afgesloten wegens de dreiging van een grondverschuiving. "Als die zaterdag nog dicht is, verwachten we chaos. De weg kan op een normale zaterdag de verkeersdrukte al niet aan, laat staan dat de alternatieve route via binnenwegen dat wel kan", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Ook de N508 tussen Albertville en Ugine is gestremd. Een beter, maar tijdrovend alternatief is om via de Mont Blanctunnel te rijden, vanuit Italië, aldus de ANWB. Voor beide wegen is geen indicatie gegeven wanneer ze weer gebruikt kunnen worden.

Lech

In het Oostenrijkse Lech, een skioord dat net als Stuben en Zürs is ingesneeuwd, geniet het gezin van prins Willem-Alexander van een vakantie. De Rijksvoorlichtingsdienst RVD meldde vrijdag dat het gezin geen hinder heeft ondervonden van het situatie. De weers- en verkeersomstandigheden zouden zijn verbeterd, aldus een woordvoerster van de RVD.

Lech is weer bereikbaar met de auto. De belangrijke Fernpas en de Silvrettastrasse zijn weer open, waardoor wintersportplaatsen als Ischgl en Galtür en Kappl bereikbaar zijn, zo maakte de ANWB vrijdag bekend.

Wintersporters

Reisorganisatie TUI heeft vrijdag zeven bussen met wintersporters in Oostenrijk die zaterdag huiswaarts gaan. Ook zal een aantal bussen vanuit Nederland naar de skigebieden vertrekken.

Een woordvoerster zei dat er nog geen speciale maatregelen zijn getroffen. "De reis zal waarschijnlijk iets langer duren, maar vooralsnog zijn er geen meldingen binnen. We houden nauw contact."

Uitstellen

Aanhoudende sneeuwval in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België veroorzaakte in het eerste weekeinde van maart enorme verkeersopstoppingen. Duizenden wintersporters, onder wie veel Nederlanders, strandden op wegen op weg naar huis of naar hun vakantiebestemmingen. De ANWB, die reizigers adviseerde het vertrek uit te stellen, werd overspoeld met telefoontjes van Nederlanders die in kilometerslange files stonden.