ANTWERPEN - De stamboomverkoper Wilhelmus P. van der A. moet acht maanden de cel in wegens misleiding van klanten. De Nederlander kreeg tevens zestien maanden voorwaardelijke celstraf, een boete van 12.394 euro en een beroepsverbod van drie jaar.

Het hoger-beroepshof in Antwerpen heeft dat opgelegd, zo is vrijdag bekend geworden. De man had in eerste instantie een jaar cel gekregen voor het misleiden van consumenten.

Voorvaderen

De man had een grootschalige handel opgezet in valse stambomen over de voorvaderen van duizenden klanten. Als bedrijfsleider van uitgeverij Historique uit Leidschendam verleidde hij alleen al in Vlaanderen ongeveer 20.000 mensen tot de aankoop van een persoonlijk naslagwerk over hun familietakken. De meeste klanten zeggen een boekje vol algemene en onvolledige informatie te hebben gekregen.

De advocaat van P. van der A. probeerde de feiten te relativeren. "Voor 46 euro kun je toch geen volledig uitgewerkte stamboom verwachten? Een algemeen genealogisch basiswerk en een familiewapen is zeer realistisch voor dat geld, pleitte mr. Engels van de verdachte vergeefs.