RIJSWIJK - Hennepkwekers maken steeds vaker gebruik van magneten om de elektriciteitsmeter te manipuleren en zodoende gratis stroom te krijgen. Dat zei vrijdag een woordvoerder van EnergieNed, Federatie van Energiebedrijven.

De zegsman zegt dat er geen cijfers zijn maar dat het afgelopen half jaar steeds vaker bij opgerolde kwekerijen werd ontdekt dat er magneten waren gebruikt. Met het stuk staal, dat onder andere via internet wordt aangeboden, laten de kwekers de meter langzamer draaien.

Aftappen

Volgens de woordvoerder van EnergieNed is het aftappen van elektriciteit verreweg de meest gebruikte manier om aan gratis energie te komen. "Per jaar worden ongeveer 7000 hennepkwekerijen opgerold en bij de meeste wordt elektriciteit afgetapt," zegt hij.

Magneet

Aan beschadigingen in de meter is overigens te zien dat er een magneet is gebruikt. Als het goed is, lost het probleem zich de komende jaren op als de energiebedrijven overstappen op een ander soort, digitale meter.

Deze hebben geen mechanisme meer dat kan worden vertraagd. EnergieNed verwacht dat binnen vijf tot zes jaar alle mechanische meters zijn vervangen.