GAZA-STAD - De radicale islamitische groepering Hamas heeft donderdag de voormalige Palestijnse regeringspartij Fatah van president Mahmoud Abbas voorgesteld een regering van nationale eenheid te vormen. Het hoofd van de Hamas-fractie, Mahmud Al Zahar, sprak met zijn Fatah-collega Azzam Al Ahmed, verklaarde een woordvoerder.

Twee ontmoetingen leverden nog geen resultaat op. De atmosfeer is volgens de partijen goed en op enkele punten is er overeenstemming, maar er blijven grote struikelblokken bestaan.

"De gesprekken moeten nog verder gaan, want we zijn begonnen te spreken over de politieke zaken die ons scheiden. Vooralsnog hebben we nog geen akkoord bereikt", zei Ahmed. Zo wil Hamas nog steeds niet de onafhankelijkheidsverklaring van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) uit 1988 accepteren.

Daarin wordt opgeroepen tot de stichting van een Palestijnse staat in het gebied dat in 1967 door Israël is veroverd. Ahmed wil verder dat Hamas akkoorden gesloten door voorgaande Palestijnse regeringen met Israël nakomt. Ahmed zei verder dat de kandidaat-premier van Hamas, Ismail Haniyah, een gesprek heeft gehad met president Abbas.