UTRECHT - Vrijwel de hele Utrechtse gemeenteraad vindt dat er op grond van de verkiezingsuitslag van dinsdag een links college van burgemeester en wethouders moet komen. Dat bleek donderdag tijdens een debat, dat de aftrap was van de collegeonderhandelingen. PvdA, GroenLinks en SP behaalden dinsdag 27 van de 45 zetels.

De PvdA, die als grootste raadsfractie de leidende rol heeft in de onderhandelingen, sprak nog geen voorkeur uit. GroenLinks, SP en VVD waren de meest uitgesproken voorstanders van een linkse coalitie, al waarschuwde de VVD wel voor stijging van de lokale lasten in een "Pyongyang aan de Vecht".

Of een links college daadwerkelijk het licht gaat zien is de vraag. De linkse partijen benadrukten donderdag vooral hun overeenkomsten. Grote verschillen van opvatting zijn er echter ook. Zo denkt de PvdA heel anders over de plannen voor het stationsgebied dan GroenLinks en SP.

De PvdA praat de komende week afzonderlijk met de andere fracties, op die van Leefbaar Utrecht en de Vleutense lokale partij Burger en Gemeenschap na. Leefbaar Utrecht doet niet mee, omdat de partij na de verkiezingsnederlaag van dinsdag de oppositie verkiest. Burger en Gemeenschap was donderdag niet aanwezig.