LEIDEN - De Leidse studentenvereniging Minerva heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een aantal gewelddadige incidenten. Bestuurslid Melianthe Nicolai van de 1.500 leden tellende vereniging zei donderdag dat een aantal leden is geschorst.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De studentenkrant Mare van de Universiteit Leiden publiceerde over het geweld binnen de vereniging. De politie heeft een aantal zaken in onderzoek. In één geval, waarbij zware mishandeling zou zijn gepleegd, zijn vier verdachten voor verhoor aangehouden.

Incidenten

Nicolai zegt dat "een paar individuen de naam van onze club bezoedelen. Het gaat om incidenten, wij bezinnen ons binnen ons interne rechtssysteem op passende maatregelen". Zij bevestigde dat er in een halfjaar tijd vijf gewelddadige incidenten zijn geweest.

Zo belette een feestvierende jaarclub in september vorig jaar een studente de sociëteit te verlaten. Zij zou tegen de muur zijn gezet en haar bril zou zijn afgepakt. Een jongen die haar te hulp kwam, werd door de groep in elkaar geslagen. Daarop is de volledige jaarclub door het sociëteitsbestuur voor twintig dagen geschorst.

Mishandeling

In een ander geval waren Minerva-leden betrokken bij de mishandeling van bezoekers van de sociëteitsdiscotheek HiFi, onder wie een meisje. De politie arresteerde vier verdachten, die na enkele dagen zijn vrijgelaten. Minerva schorste de betrokken leden voor onbepaalde tijd.

Na een vechtpartij in het sociëteitsgebouw, waarbij het slachtoffer voor behandeling naar het ziekenhuis moest, is een van de vechtersbazen voor 85 dagen geschorst.

Begin januari zou een bestuurslid van Minerva "excessief geweld hebben gebruikt". Tijdens clubavonden mag het bestuur met platte hand 'corrigerende' tikken uitdelen, maar in dit geval kreeg het slachtoffer vuistslagen en trappen toegediend. Hij liep daarbij drie gekneusde ribben op. Het bestuurslid is een week op non-actief gesteld.