BAGDAD - Het Amerikaanse leger wil de beruchte Abu Ghraib-gevangenis nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad sluiten. Waarschijnlijk worden alle 4500 gevangenen in het complex binnen drie maanden overgebracht naar andere detentiecentra in het land. Dat maakte een legerwoordvoerder donderdag bekend.

De Abu Ghraib-gevangenis was onder het regime van oud-dictator Saddam Hussein een gevreesd instituut waar diens tegenstanders werden gemarteld. Na de val van het dictatoriale regime in april 2003 namen de Amerikanen het complex in gebruik. Zij hielden er vermeende terroristen en 'gewone' criminelen vast.

Voorjaar 2004 kwam aan het licht dat Amerikaanse bewakers en ondervragers zich in de Abu Ghraib-gevangenis schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gedetineerden. Foto's van gevangenen in uiterst pijnlijke en vernederende poses gingen de hele wereld over.

Wangedrag

Een aantal militairen heeft zich sindsdien voor de krijgsraad moeten verantwoorden en is gestraft voor wangedrag. Nog altijd is niet duidelijk of de martelmethoden van hogerhand waren goedgekeurd. De zaak leidde zowel in westerse landen als in de Arabische wereld tot grote commotie en weerstand tegen het Amerikaanse optreden in Irak.

De Amerikanen houden momenteel 14.589 mensen gevangen in vier detentiecentra in Irak. Meer dan de helft zit in Camp Bucca in het zuiden van Irak. Gedetineerden in Abu Ghraib die worden verdacht van betrokkenheid bij de opstand tegen de buitenlandse troepenmacht, zullen voor een belangrijk deel naar Camp Cropper gaan. Dat is een speciaal gebouwd complex op het militaire hoofdkwartier van de VS op de luchthaven van Bagdad. Op die plaats wordt momenteel ook de Iraakse ex-president Saddam Hussein vastgehouden.