PARIJS - Een gefrustreerde voormalige leraar heeft donderdag 21 leerlingen, een leerkracht en een beveiligingsbeambte enige tijd gegijzeld in een school in het westen van Frankrijk. De 33-jarige gijzelnemer gaf zich na vijf uur over.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De man had een vuurwapen met rubber kogels op zak. Alle gijzelaars bleven ongedeerd. De politie onderhandelde een uur met de man, voordat deze besloot zijn actie te beëindigen.

De gijzeling had plaats op een door de staat bestuurde middelbare school met in totaal 1500 leerlingen in het stadje Sable-sur-Sarthe, ten zuidwesten van Le Mans. Hij gaf twee jaar geleden les op de school waar de gijzeling zich afspeelde.

Depressief

Volgens een medewerkster van de school heeft de dader psychische problemen. Hij zou depressief zijn, mede omdat hij sinds zijn kortstondige aanstelling in Sable-sur-Sarthe geen nieuw werk heeft kunnen vinden. "Maar we hadden nooit zoiets van hem verwacht", aldus de medewerkster.

De man had zijn gijzelaars toestemming gegeven met hun mobiele telefoon contact te onderhouden met hun vrienden en familieleden.

Praten

Zij meldden dat de gijzelnemer geen kwaad in de zin zou hebben, maar "alleen gehoord wilde worden". Hij zou onder meer een onderhoud hebben geëist met de oud-burgemeester van het stadje, tevens oud-minister van Onderwijs, om over zijn situatie te praten.

De Franse premier De Villepin feliciteerde de politie donderdagavond met haar doortastende optreden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Sarkozy, stelde een reis naar het eiland Guadeloupe uit om de ontwikkelingen in Sable-sur-Sarthe te kunnen volgen.