DEN HAAG - De luchthaven Schiphol heeft camera's rond vliegtuigen geplaatst om beter toezicht te kunnen houden en te voorkomen dat onbevoegden de toestellen binnengaan. Ook bij de aankomsthal, vrachtgebouwen, controlepunten en rond het terrein van de luchthaven komen meer camera's te staan om de beveiliging verder te verbeteren.

Dat bleek donderdag uit een brief van minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer. Vorig jaar werden op Schiphol al extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de diamantroof op het zwaarbewaakte vrachtplatform van de luchthaven.

Zo zijn bepaalde toegangs- en uitgangsdeuren gesloten, bevatten alle Schipholpassen van medewerkers inmiddels een biometrisch kenmerk (irisscan) en vinden controles plaats op de meest kwetsbare doorgangen. Die controle wordt uitgebreid naar alle doorgangen. Een Schipholpas geeft toegang tot het beschermde gebied van de luchthaven.

Controle

De controle op de betrouwbaarheid van medewerkers wordt aangescherpt. Die krijgen een toegangspas nadat er op basis van een veiligheidsonderzoek een 'verklaring van geen bezwaar' is afgegeven. Als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), die zich bezighoudt met de screening, daarna nieuwe relevante informatie van justitie of politie ontdekt, moet opnieuw onderzoek naar de betrokkene worden gedaan.

De AIVD zal hiervoor actief de bestanden gaan raadplegen op nieuwe informatie, aldus Donner. Hij zal binnenkort een wetsvoorstel indienen om dit mogelijk te maken. Nu vindt zo'n herhalingsonderzoek standaard een keer in de vijf jaar plaats.

Ook wordt onderzocht of het mogelijk is bij grenscontroles reisdocumenten te scannen en de fotopagina en biometrische gegevens voor een bepaalde periode in een centraal register op te slaan. Dat zou een middel kunnen zijn om zo vroeg mogelijk te kunnen vaststellen of iemand een risico kan vormen voor de burgerluchtvaart.