ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft zeven minderjarige jongens veroordeeld tot celstraffen tot 269 dagen en gedwongen plaatsing in een inrichting. De kinderrechter achtte bewezen dat de jongens in oktober in groepsverband een 13-jarig meisje hebben verkracht in de Rotterdamse wijk Pendrecht.

De hoofddaders, twee jongens van dertien en vijftien jaar, worden in een jeugdinrichting geplaatst. De twee zijn volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar en de kans op herhaling is groot.

De rechter rekent hen aan dat zij het slachtoffer, een goede bekende van de daders, hebben vernederd en veel angst hebben aangejaagd. "Zij hebben hun lustgevoelens boven het belang van het slachtoffer gesteld", aldus Mr. Foy.

Metro

De zeven jongens verkrachtten het meisje meerdere malen. Dat gebeurde onder meer in de bosjes, waarna het slachtoffer werd bedreigd. Eerder al had een aantal van hen een ander 13-jarig meisje betast in de metro en bij een bushalte.

Vijf mededaders kregen celstraffen tussen de 238 en 269 dagen, waarvan negentig tot 120 dagen voorwaardelijk. Omdat dit nagenoeg gelijk is aan de tijd die zij in voorarrest hebben gezeten, komen zij vrijdag op vrije voeten.

Schadevergoeding

Daarnaast worden zij onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld, dat hen gedwongen kan laten behandelen. Vier daders die ouder zijn dan veertien jaar, moeten het slachtoffer bovendien 1000 euro schadevergoeding betalen.

Een achtste verdachte, een jongen van twaalf jaar, werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Zijn voorlopige hechtenis werd eerder al opgeheven.