LEEUWARDEN - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra zou in 2002 opdracht hebben gegeven zijn voormalige lijfwacht Juan Knoppel te liquideren. Dat beweert een man die met één van de twee verdachten van de mislukte moordaanslag in de cel heeft gezeten.

Vrijdag hoort het gerechtshof in Leeuwarden de man over deze verklaring. Dat heeft persadvocaat-generaal M. Weel in de Friese hoofdstad donderdag bevestigd.

Knoppel was bodyguard van Kooistra en getrouwd met een van zijn nichtjes. In 2002 werd het slachtoffer in de tuin van zijn huis in de stad Groningen neergeschoten. Ondanks de drie kogels in zijn lijf overleefde de man de aanslag. De Groninger Iwan O. en Khadir H. uit Delfzijl werden als verdachten opgepakt.

Bewijs

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste bij de rechtbank in Groningen tegen O. zeven jaar en tegen H. negen jaar cel. Beide mannen werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Het OM ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Het horen van de getuige is onderdeel van die strafzaak tegen het duo vrijdag.

Volgens de man die vrijdag door het hof wordt gehoord heeft Iwan O. zijn mond voorbijgepraat. O. zou 60.000 euro voor de liquidatie hebben gekregen. "Er is 60.000 euro aan O. betaald, maar of dat van Kooistra zelf afkomstig is, is niet duidelijk. We hebben ook geen bewijs dat het geld voor de moordaanslag is. Die betaling is openbaar geweest en via de notaris gegaan. Het zou dom zijn als je het op die manier doet", aldus Weel.

Getuigenverhoor

De advocaat-generaal wil niet zeggen hoe het OM de beweringen over Kooistra heeft gekregen. Kooistra is volgens Weel geïnformeerd over het getuigenverhoor vrijdag, maar niet ondervraagd.

Het is de bedoeling dat de zaak vrijdag in zijn geheel wordt behandeld, maar het kan zijn dat naar aanleiding van verklaringen door de getuige nader onderzoek wordt gedaan. Dat zou vertraging betekenen voor de zaak. Volgens Kooistra is de hele kwestie een fantasieverhaal.

Bodyguard

"Knoppel is inderdaad getrouwd met een nichtje van mij, maar hij is niet mijn lijfwacht geweest. Ik heb nog nooit een bodyguard gehad", aldus de horecatycoon vanuit de Spaanse badplaats Marbella.

Roddel

Kooistra stelde dat het OM hem niet geïnformeerd heeft over de zaak. "Dit is roddel en achterklap waartegen ik me niet kan verdedigen. Dit is hetzelfde als zeggen dat Sinterklaas morgen komt. Iedereen kan alles wel roepen." Kooistra zei verder rond de zaak niets te zullen ondernemen.