WENEN - Verscheidene West-Oostenrijkse skioorden zijn van de buitenwereld afgesneden door enorme hoeveelheden nieuwe sneeuwval. Onder de ingesloten plaatsen zijn Lech, Zuers en Stuben.

Door de weersomstandigheden nam ook het lawinegevaar in de Oostenrijkse Alpen drastisch toe, meldde het Oostenrijkse persbureau APA donderdag. In Tirol zijn veel wegen afgesloten in de dalen rond de plaats Landeck.

Willem-Alexander

In de ingesneeuwde plaats Lech viert prins Willem-Alexander momenteel vakantie samen met zijn gezin. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Of het gezin hinder ondervindt van de sneeuw is onduidelijk. Volgens een Oostenrijkse website zou de Koninklijke familie ingesneeuwd zijn, maar de Rijksvoorlichtingsdienst kon dit nog niet bevestigen.

Lawinegevaar

Ook in delen van Zwitserland leidden lawines en sneeuwval tot aanzienlijke verkeersproblemen. De weg en treinverbinding tusen Brienz en Interlaken was geblokkeerd. In Oberried lieten de autoriteiten talrijke woningen ontruimen wegens lawinegevaar. Autotreinen door de Lötschberg, Furka en Oberalp reden niet meer.

Verhoogde waterstanden

De aanhoudende sneeuwval zorgt in het zuiden van Duitsland voor verhoogde waterstanden, waardoor overstromingen dreigen. Volgens de autoriteiten bereikt de Rijn in de buurt van Karlsruhe donderdagavond een alarmerend hoge waterstand.

Volgens de ANWB lijkt de overlast voor Nederlandse wintersporters mee te vallen. De organisatie kreeg donderdag slechts twee telefoontjes van toeristen die informatie over de verkeerssituatie wilden hebben.

Omrijden

Ondanks de afsluitingen van verschillende wegen zijn veel plaatsen volgens de ANWB via omwegen nog wel te bereiken. "Maar daar moeten mensen dan wel tientallen en soms meer dan 100 kilometer voor omrijden", aldus een woordvoerder.