NEW YORK - Een Amerikaanse rechter bekijkt op 17 mei of een proces tegen de Nederlander Joran van der Sloot doorgaat. De jongen had contact met de Amerikaanse tiener Natalee Holloway, kort voordat zij eind mei op Aruba verdween.

De familie van Holloway spande in New York een zaak tegen Joran en diens vader aan. De vader en moeder van Natalee achten de Van der Sloots verantwoordelijk voor de verdwijning van hun dochter.

De advocaat van de Van der Sloots wil dat de rechter de zaak niet ontvankelijk verklaart, meldden Amerikaanse media donderdag. Hij wijst erop dat geen van de betrokken partijen inwoner van New York is. Ook stelt de advocaat dat alle punten van de aanklacht op Aruba betrekking hebben.

De rechter buigt zich op 17 mei over het verzoek. Volgens de verdediging hoeven zijn cliënten niet te verschijnen bij de behandeling van de zaak. Joran keerde terug naar school in Nederland, de vader is thuis op Aruba.

Interview

De Holloways lieten de Van der Sloots dagvaarden toen de Nederlanders onlangs in New York waren voor een interview met de Amerikaanse omroep ABC. SBS Shownieuws zendt donderdag- en vrijdagavond in twee delen het vraaggesprek uit.

In het interview probeert Joran uit te leggen waarom hij tegen de politie loog nadat hij wegens de verdwijning van de studente was opgepakt. De Nederlander plaats verder vraagtekens bij de manier waarop de ouders van Natalee reageren op de vermissing van hun dochter.