AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet onderzoek doen naar de pogingen van de farmaceutische industrie om behandelrichtlijnen te beïnvloeden. Dat zei minister Hoogervorst (Volksgezondheid) donderdag in het dagblad Trouw in reactie op een boek van Trouw-journalist Joop Bouma over de promotie van geneesmiddelen in Nederland.

Behandelrichtlijnen, opgesteld door gespecialiseerde artsen, geven onder meer aan welke geneesmiddelen op grond van veiligheid, effectiviteit en prijs het predikaat 'eerste keus' krijgen.

Onacceptabel

Hoogervorst vindt het "onacceptabel" als de industrie daar invloed op heeft. "Die richtlijnen moeten objectief zijn. Het publiek moet er van uit kunnen gaan dat de richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs."

Als voorbeeld van beïnvloeding noemt het boek de poging van farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline om de tekst van de behandelrichtlijn voor tabaksverslaving gewijzigd te krijgen. Het bedrijf oefende eind 2004 met succes grote druk uit om minder gunstige passages over de eigen stoppen-met-rokenpil Zyban te veranderen.

Artsen

De minister wil ook dat artsen die behandelrichtlijnen opstellen, openheid geven over hun financiële banden met farmaceutische bedrijven. "Als artsen voor de industrie werken, waar op zich niets mis mee is, moeten zij helder maken waar de commerciële belangen liggen."

Hoogervorsts voorganger Borst heeft het toezicht op de reclameactiviteiten van farmaceutische bedrijven overgelaten aan de bedrijfstak zelf. "Ik weet niet of ik zelf zo snel voor zelfregulering was gegaan", aldus Hoogervorst. Als volgend jaar uit een evaluatie blijkt dat zelfregulering niet werkt, zal hij niet aarzelen die terug te draaien.