AMSTERDAM - Nederland moet vrezen voor een toestroom van buitenlandse criminelen als Turkije toetreedt tot de Europese Unie. Dat zegt korpschef van de regio Zuid-Holland Zuid Ruud Bik donderdag in Algemeen Dagblad. Hij wijst daarbij op de gevolgen van de toetreding van voormalige Oostbloklanden. Uit deze en aangrenzende landen kwamen steeds meer criminelen naar Nederland.

Bik acht het onvermijdelijk dat criminelen uit landen als Irak, Syrië en Armenië via Turkije naar West-Europa komen om hun slag te slaan. Het soort misdrijven dat wordt gepleegd door buitenlandse misdadigers omschrijft de korpschef als 'mobiel banditisme'. Deze boeven plegen tientallen inbraken in één nacht rijden daarna terug naar hun thuisland.

Vaste automatische kentekencontrole is volgens Bik een goed middel om buitenlandse criminelen op te sporen. Bij deze controles worden kentekens van alle passerende auto's automatisch geregistreerd. "Ik denk dat het niet meer dan professioneel is dat als er om 2.00 uur 's nachts een Litouws kenteken in je gebied rondrijdt, je deze auto controleert", stelt Bik.