DEN HAAG - De VVD-fractie heeft woensdagavond besloten dat Kamerlid Van Beek tijdelijk fractievoorzitter wordt. Hij zal als "tussenpaus" de fractie leiden.

Van Aartsen trok zich woensdag terug als fractievoorzitter. Het ligt in de bedoeling dat Van Beek binnenkort wordt opgevolgd door een nieuwe lijsttrekker, die door de leden van de VVD wordt gekozen. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs besluit donderdag of hij zich daarvoor kandidaat stelt.

Pluche

Van Beek zei woensdagnacht dat hij fractieleider blijft zolang er geen nieuwe lijsttrekker is gekozen. Hij heeft zelf geen ambitie om dat te worden. Zodra er een lijsttrekker komt die ook fractieleider kan worden, is hij weg. "Ik kleef niet aan het pluche."

Van Beek zal de politieke lijn van Van Aartsen voortzetten. "Maar ik sluit niet uit dat ik sommige vragen anders beantwoord dan mijn voorganger."

Schippers

De fractie koos ook een nieuwe vicefractievoorzitter in de persoon van Edith Schippers. De huidige fractievoorzitter, Bibi de Vries, zei niet meer beschikbaar te zijn voor die functie omdat ze zich te veel verbonden voelde met Van Aartsen. Om dezelfde reden was ze ook niet in de markt voor het fractievoorzitterschap. De Vries wordt door ingewijden genoemd als mogelijke opvolger van Rutte als staatssecretaris van Onderwijs.

De 41-jarige Edith Schippers zit sinds 2003 in de Kamer en doet voor de liberalen de woordvoering voor de zorg. Voordat ze Kamerlid werd, was ze onder meer beleidsmedewerkster van de fractie.