ROTTERDAM - De Rotterdamse PvdA wil een formateur aanstellen voor de collegeonderhandelingen in Rotterdam. Dat maakte fractievoorzitter Peter van Heemst woensdag bekend na afloop van de eerste fractievergadering met de nieuw gekozen raadsleden van de PvdA.

Nog niet duidelijk is wie de formateur wordt. Het hoeft volgens een woordvoerder van Van Heemst niet per se iemand van PvdA-huize te zijn. Het belangrijkste is dat het een onafhankelijk persoon is.

Initiatief

Als grootste partij in de Rotterdamse raad heeft de PvdA het initiatief. Van Heemst wil graag het voorbeeld van vier jaar geleden volgen, toen een formateur de onderhandelingen ondersteunde. Hij wil het liefst een breed college vormen "waar zoveel mogelijk Rotterdammers zich herkenbaar in voelen".

"Een onafhankelijke formateur kan gaan onderzoeken welke partijen wel of niet de onderhandelingen met de PvdA in willen gaan. Daarnaast kan hij de onderhandelingen op gang brengen", zei Van Heemst.

Pastors

Verliezer Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam acht samengaan in een college met winnaar PvdA uitgesloten. "Ze hebben ons de afgelopen vier jaar zo zwart lopen maken, dat ik niet met deze PvdA om de tafel wil", zei hij eerder op de dag.

De Rotterdamse hoogleraar M. van Schendelen, die vier jaar geleden als formateur aan de wieg stond van het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD, zei te verwachten dat Leefbaar Rotterdam en PvdA over drie weken toch om de tafel zitten voor oriënterende gesprekken.