BAGDAD - Gewapende mannen gekleed in politie-uniformen hebben woensdag ongeveer vijftig medewerkers van een particuliere Iraakse beveiligingsfirma in Bagdad meegenomen. Het is onduidelijk of de mannen door politiecommando's zijn opgepakt of dat ze door vermomde rebellen zijn ontvoerd.

Het hoofd operaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken, majoor-generaal Mohammed Al Hassan, liet in een verklaring weten dat het ministerie en de politie niet verantwoordelijk zijn voor de actie. Twee anonieme medewerkers van het ministerie hebben echter verklaard dat er wel degelijk sprake was van een politieactie.

Soennitische rebellen, al dan niet vermomd als militairen of agenten, ontvoeren en vermoorden regelmatig (groepen) mensen in Irak. Maar ook politiecommando's, die overwegend uit sjiitische leden bestaan, zijn berucht om verdwijningen en buitengerechtelijke executies.

Politietrucks

Ooggetuigen meldden dat de groep in politie-uniformen gestoken mannen het hoofdkwartier van de beveiligingsfirma in het oosten van Bagdad binnenstormde. De vijftig medewerkers, onder wie bewakers en chauffeurs, werden naar buiten gedreven en in politietrucks afgevoerd.

Eerder op de dag werden de lichamen van achttien vermoorde mannen gevonden in het westen van Bagdad. De stoffelijke resten lagen in een busje dat geparkeerd stond in de soennitische wijk Amriya.

Gewurgd

Volgens een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de slachtoffers gewurgd. Een andere bron zei dat de slachtoffers eerder waren opgehangen. "Een van de slachtoffers had nog een touw rond zijn nek", aldus een medewerker van het grootste ziekenhuis van Bagdad.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Het gebeurt steeds vaker dat soennitische en sjiitische moslims groepen van de rivaliserende partij executeren om vervolgens hun lichamen ergens langs een weg te dumpen. Daardoor groeit de angst op een burgeroorlog tussen aanhangers van de grootste stromingen binnen de islam.