AMSTERDAM/LEIDSCHENDAM - De hervormde emeritus-predikant Carel ter Linden uit Leidschendam zal het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari in Amsterdam kerkelijk inzegenen.

Dat heeft een van de genodigden voor de dienst bevestigd. De naam van Ter Linden wordt vermeld op de uitnodigingskaart. Er wordt geen naam van een priester vemeld, hoewel Máxima rooms-katholiek is. Niet uitgesloten mag worden dat er toch een - mogelijk Argentijnse - priester bij de dienst betrokken wordt.

Dit laatste is ook een wens van Máxima, zo bleek eerder dit jaar uit woorden van kardinaal Simonis. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde woensdag echter nog steeds geen enkele mededeling doen.

Carel ter Linden (68), broer van de Amsterdamse predikant en auteur Nico ter Linden, was ook de voorganger tijdens het kerkelijk huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien, afgelopen zomer.

Belijdenis

Het kerkelijk huwelijk van de Prins van Oranje en zijn Argentijnse bruid heeft plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ter Linden wilde niets vertellen over zijn rol bij het kerkelijk huwelijk. Hij verwees daarvoor naar de RVD.

Ter Linden is er aan gewend om te spreken voor koninklijk gezelschap. In de zestien jaar dat hij in de Kloosterkerk in Den Haag stond, waren koningin Beatrix en haar gezin geregeld onder zijn gehoor.

Prins Willem-Alexander deed in maart 1997 in de Kloosterkerk belijdenis van zijn geloof. Daarmee werd hij officieel lid van de Nederlandse Hervormde Kerk.

/DOSSIERMáxima