DEN HAAG - Rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hebben woensdag de Bosnische Serviër Momir Nikolic in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. De nu 51-jarige gewezen kapitein in het Bosnisch-Servische leger heeft als onderdeel van een overeenkomst met de aanklagers bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan etnische zuivering na de val van de enclave Srebrenica.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aanklagers hadden als onderdeel van de 'deal' die zij met Nikolic hadden gesloten de rechters gevraagd om een straf van vijftien tot twintig jaar. De verdediging vroeg om maximaal tien jaar. In eerste aanleg legde het VN-hof hem een gevangenisstraf van 27 jaar op. De verdediging vond dat veel te hoog en ging daar tegen in beroep.

Vertaalfout

De Kamer van Beroep stelt de verdediging op drie punten (deels) in het gelijk waardoor een reductie van de straf door de strafkamer gerechtvaardigd was, aldus rechter Pocar woensdag. Het vonnis van 2 december 2003 tegen Nikolic was volgens de vijf rechters tellende beroepskamer onder meer te hoog uitgevallen door een ernstige vertaalfout.

Tijdens het slotpleidooi van de verdediging sprak Nikolic' raadsman over "ongeveer 7000 mannen" die waren gedood na de val van Srebrenica. In de transcriptie verscheen echter de zinsnede "slechts 7000 mannen"; iets waar de rechters veel aanstoot aan namen en dat volgens de Kamer van Beroep duidelijk een negatieve invloed had op de strafbepaling.

Ook de medewerking die Nikolic had verleend aan de aanklagers van het VN-hof is onvoldoende meegewogen als verzachtende factor in het eerste vonnis.