UTRECHT - Een intercity blijkt dinsdagochtend in de spits bij Meteren in tweeën te zijn 'gebroken' omdat een koppeling brak. Een woordvoerder van ProRail heeft een bericht hierover in de AD-kranten woensdag bevestigd. De oorzaak van het incident, waarbij geen gewonden vielen, is onbekend.

De intercity was met enkele honderden reizigers onderweg naar Haarlem toen bij Meteren de koppeling brak en een aantal rijstellen loskwam van de rest van de trein. Door de breuk trad een mechanisme in werking waardoor de delen van de trein krachtig geremd werden.

"Omdat het ene deel misschien iets harder werd geremd dan het andere kunnen de twee delen met elkaar in botsing zijn gekomen", aldus de zegsman van ProRail. Hij kon niet beoordelen of er sprake is geweest van een gevaarlijke situatie.

De trein stond na het incident ruim 2,5 uur midden in een weiland voordat het voertuig naar het station van Den Bosch kon worden gesleept.

Onderzoek

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is een onderzoek begonnen. De inspectie spreekt van een "ernstig incident" omdat door de 'breuken' een open verbinding ontstond waardoor mensen uit de trein hadden kunnen vallen. Volgens de inspectie was er op 5 november vorig jaar bij Geldrop een vergelijkbaar incident. Omdat het hetzelfde type trein betreft, de IC-R trekduwcombinatie, wordt onderzoek gedaan.

De woordvoerder van ProRail wist niet van het incident in november in Geldrop. "Ik weet dat dit bij goederentreinen wel vaker gebeurt," aldus de zegsman.