AMSTERDAM - De PvdA en SP zijn dinsdag de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kwam de PvdA als grootste partij uit de verkiezingsstrijd. In Rotterdam ging dat deels ten koste van Leefbaar Rotterdam. De totale opkomst bij de verkiezingen viel met 58,2 procent iets hoger uit dan vier jaar geleden toen 57 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De totale opkomst bij de verkiezingen viel met 58,2 procent iets hoger uit dan vier jaar geleden toen 57 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging

Aan het eind van de avond tekende de grote verkiezingswinst van de PvdA en de SP zich scherp af. De eerste partij kwam uit op 1988 zetels tegen 1317 vier jaar geleden. De SP stond op 333 tegen 157 in 2002. CDA, VVD en D66 gingen er op achteruit. De Leefbaren en lokale partijen behalen weliswaar de meeste zetels met 2350 maar verloren fors ten opzichte van 2002 toen ze op 2638 uitkwamen.


Femke Halsema (GroenLinks) feliciteert Wouter Bos (PvdA)

SP

De SP haalt bijna drie keer zoveel zetels, maar dat komt mede doordat de partij nu in meer gemeenten meedoet. Het CDA en de VVD verliezen tientallen zetels, en ook de Leefbaar-partijen leveren veel zetels in.

D66 verliest ruim eenderde van zijn zetels, GroenLinks blijft ongeveer gelijk. Ook de Christenunie en de SGP blijven vrijwel gelijk.


VVD-minister Hoogervorst en Zalm tijdens de uitslagenavond in Amsterdam

PvdA

In een eerste reactie zegt PvdA-voorzitter Michiel van Hulten voor de camera van de NOS dat de winst voor zijn partij een signaal is richting de huidige coalitie. "Ik denk dat de kiezers een heel duidelijk signaal hebben gegeven aan het kabinet dat het de koers nu echt moet wijzigen."

Rotterdam

In de twee grote steden is de PvdA ook succesvol. In Rotterdam heeft de partij 18 zetels gekregen, Leefbaar Rotterdam 14. In 2002 veroverde Leefbaar Rotterdam met Pim Fortuyn 17 zetels, de PvdA ging van 15 naar 11. Op grote afstand volgen VVD, CDA en SP met elk drie van de 45 beschikbare zetels.


PvdA lijsttrekker Peter van Heemst van Rotterdam reageert uitbundig als hij de voorlopige uitslag aanschouwt

Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam heeft aangegeven niet met de PvdA in het college te willen stappen. In Rotterdam gaat het CDA van 5 naar 3, de VVD van 4 naar 3, de SP van 1 naar 3 en GL van 3 naar 2.

Amsterdam

De PvdA blijft de grootste partij in de gemeenteraad van Amsterdam. De partij wint ten opzichte van 2002 vijf zetels en komt op twintig. Het CDA verliest twee zetels en komt op twee, de VVD verliest er eentje en houdt er acht over en D66 gaat van drie naar twee.

De drie linkse partijen PvdA, SP (van vier naar zes) en GroenLinks (blijft op zes) vormen samen (32 van 45) eenvoudig een meerderheid. De PvdA zou zelfs voor een van de twee kunnen kiezen om tot een college te komen.

Den Haag

De VVD werd in Den Haag als grootste partij voorbijgestreefd door de PvdA. De partij leverde een van de elf zetels in. De PvdA behaalde vijftien zetels, vijf meer dan bij de raadsverkiezingen in 2002. Het CDA levert twee van de zeven zetels in. De SP groeit van twee naar vier zetels.

Utrecht

In Utrecht verdubbelde de PvdA het aantal zetels van zeven naar veertien. Ook in andere plaatsen boekten de PvdA en SP grote winst. De laatste partij werd, met 19,2 procent van de stemmen, de grootste in Heerlen en kreeg in Hilversum 10,5 procent van de stemmen. Het was de eerste keer dat de socialisten hier meededen.


'De PvdA heeft gewonnen, dat is duidelijk'

Pastors

Leefbaar Rotterdam-leider Marco Pastors heeft dinsdagavond nog eens aangegeven de landelijke politiek in te willen. Leefbaar Rotterdam haalde 14 zetels, Pastors had 10 zetels als norm gesteld. Pastors zal, mits hij de juiste mensen bij elkaar weet te krijgen, zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamer.

Rozendaal

De Gelderse gemeente Rozendaal heeft dinsdagavond als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. In de gemeente, die wordt bestuurd door drie lokale partijen, heeft 78,6 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Op Schiermonnikoog bedroeg de opkomst 84 procent.

De gemeente Renswoude is de eerste die cijfers over de landelijke partijen heeft gepresenteerd. Het CDA kwam daar uit op 39 procent van de stemmen, een verlies van iets meer dan een procent. De SGP klom van 26,5 naar 30,5 procent, terwijl de VVD op 23,7 procent van de stemmen uitkwam; eveneens een kleine plus.

/LINK
Uitslagen in alle gemeenten