EINDHOVEN - De politie heeft dinsdag met de aanhouding van elf mensen in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland een groot drugsnetwerk opgerold. De negen mannen en twee vrouwen behoren tot een criminele organisatie die op industriële schaal wiet teelde.

Daarmee waren miljoenen euro's gemoeid. Dat zei de politie Brabant Zuid-Oost dinsdag.

De elf worden ook verdacht van het witwassen van crimineel vermogen. Verder gingen ze fysiek geweld niet uit de weg wanneer hun bedrijfsvoering door anderen in gevaar werd gebracht. De politie zegt dat door het oprollen van deze bende, de drugshandel een grote slag is toegebracht.

Wiet- en kweekbenodigdheden

De politie doorzocht dinsdag achttien locaties, waarvan een in het noorden van Limburg en een in het zuiden van Gelderland. In een bedrijfspand in Helmond en in een woon- en bedrijfspand in Mariahout werden grote wiet- en kweekbenodigdheden aangetroffen. In Mariahout was een kelder met een oppervlakte van 150 vierkante in bedrijf als productieruimte. Alleen al de daar gevonden wiet heeft een geschatte straatwaarde van 1 miljoen euro.

Tijdens het onderzoek vond de politie ook tienduizenden euro's aan contant geld, twintig vuurwapens en een kist met een brisantgranaat. Het Openbaar Ministerie heeft beslag laten leggen op vijftien auto's en twee boten.

Hoofdverdachten

Er zijn drie hoofdverdachten die de organisatie zouden hebben opgericht en geleid. Het gaat om een 36-jarige man uit Mariahout, een 49-jarige Helmonder en een 55-jarige man uit Lieshout.

Bij de politieactie waren ook het Korps Landelijke Politiediensten en de Belastingdienst betrokken. De politie kwam de bende op het spoor, nadat ze de afgelopen maanden invallen had gedaan bij andere hennepkwekerijen.