AMSTERDAM - Sinds minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) besloten heeft dat Taïda Pasic binnen vier weken het land moet verlaten, zijn er tientallen huwelijksaanzoeken voor de Kosovaarse scholiere binnengekomen via de website 'Teken voor Taïda'. Dat meldt het Parool dinsdag.

Zo schrijft iemand op de website: "Ik ben graag bereid met Taïda te trouwen zodat zij toch nog in Nederland kan blijven". Sommigen stellen een schijnhuwelijk voor. Maar ook staan er reacties op de site van mensen die Taïda de liefde verklaren.

De intitiatiefnemer van de site betwijfelt of een schijnhuwelijk Taïda in Nederland kan houden. Wie op die wijze in het bezit wil komen van een verblijfsvergunning moet kunnen aantonen dat het om een langdurige en serieuze relatie gaat. Op de website zijn inmiddels 75.000 steunbetuigingen voor Taïda binnengekomen.

Procedures

Eind februari maakte Verdonk bekend dat Taïda Nederland moet verlaten. Verdonk nam die beslissing omdat het meisje volgens haar oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de procedures rond de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Maandag werd duidelijk dat een krappe kamermeerderheid het besluit van Verdonk steunt.

Examen

Overigens kan Taïda mogelijk haar vwo-examen doen in Kosovo. Rector H. Koster van De Driemark in Winterswijk, waar de 18-jarige scholiere het vwo volgt, kondigde maandag aan dat ze bij het ministerie van Onderwijs een verzoek zal indienen om Taïda staatsexamen in het buitenland te laten doen. De school had die mogelijkheid al eerder geopperd.