AMSTERDAM - Vijf mannen zijn dinsdag in Haarlem aangehouden, onder meer op verdenking van handel in vuurwapens en het beheren van zes hennepkwekerijen. Dit meldt de politie. De verdachten zouden de belangrijkste schakels in een crimineel netwerk zijn. Allen zijn afkomstig uit Haarlem.

Drie van de vijf worden gezien als de hoofdverdachten. Het gaat om een 48-jarige, een 45-jarige en een 27-jarige man uit de Noord-Hollandse stad. Ze worden tevens verdacht van diefstal, heling en oplichting. De andere twee verdachten, een man van 58 en een 25-jarige man, worden alleen verdacht van diefstal en oplichting. De groep werd sinds september gevolgd door de politie. De vijf worden binnen drie dagen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie denkt met de arrestatie van deze vijf de spil van een criminele organisatie onschadelijk gemaakt te hebben, zegt politiewoordvoerder Alfred Ellwanger. "Het onderzoek gaat nog door, dus het is te vroeg om het beeld van de mogelijke organisatie helder te krijgen", zegt hij. "Maar we verwachten de komende tijd nog meer mensen aan te houden."

De politie doorzocht dinsdag 21 locaties in Haarlem, Haarlemmermeer en IJmuiden. Het ging om dertien woningen, zeven bedrijfspanden en een jachthaven. Twintigduizend euro werd in beslag genomen en de zes hennepkwekerijen werden ontmanteld. Meer dan tweehonderd politiemensen werkten mee aan de actie.