ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft de partner van de in 2003 overleden sciencefictionschrijver Paul Harland uit Tiel dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens moord.

Het hof acht bewezen dat de 38-jarige Tarik D. zijn levenspartner op 17 juni van dat jaar op een koelbloedige en geraffineerde manier om het leven bracht met slaapmiddelen. Toen de schrijver werd gevonden had hij een plastic zak over zijn hoofd. Volgens het hof wilde D. de moord laten lijken op zelfdoding.

Scheiden

De advocaat-generaal eiste twee weken geleden een celstraf van vijftien jaar tegen D. Het Openbaar Ministerie (OM) noemde als motief dat de schrijver wilde scheiden van D, waardoor diens verblijf in Nederland in gevaar zou komen. Bovendien zou D. het voorzien hebben op de nalatenschap van Harland.

Zelfmoord

Advocaat Spong betoogde twee weken geleden dat die motieven niet opgaan. De ouders van D. zouden geld genoeg hebben en D. zou niet eens in Nederland willen blijven. Volgens de verdediging pleegde de schrijver zelfmoord, net zoals de hoofdpersoon in zijn laatste boek, waarbij hij het op moord door zijn man wilde laten lijken.

Afscheidsbrief

Het gerechtshof in Arnhem gebruikt als bewijs onder meer een afscheidsbrief die in slecht Engels is geschreven, samen met een aantal e-mailberichten waarin de schrijver werd bedreigd en die volgens de verdediging een motief voor zelfmoord waren. Volgens het hof heeft onderzoek voldoende aangetoond dat D. ze zelf heeft geschreven. Daarnaast gelooft het gerechtshof dat de schrijver niet suïcidaal was, maar juist opgetogen omdat hij ging scheiden van D..

Seksfeest

De twee hadden een sadomasochistische relatie, waarin D. bepaalde wat er gebeurde. Op de dag van de crematie organiseerde D. alweer een seksfeest en had hij een advertentie op internet geplaatst waarin hij een nieuwe huwelijkspartner zocht.

In 2004 veroordeelde de rechtbank in Arnhem D. ook tot twaalf jaar cel, na een eis van veertien jaar.