AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft in de nacht van maandag op dinsdag zes Oost-Europeanen aangehouden die met valse bankpassen geld pinden. Dat meldde de politie dinsdagochtend.

De oplichters hadden in Denemarken gegevens van pinpassen 'geskimd'. Volgens de politie hadden ze de elektronische gegevens van de passen op nog onbekende wijze ontvreemd en op nagemaakte Deense bankpassen gezet.

De politie kon de mannen oppakken na een tip van de organisatie die in Denemarken het elektronisch betalingsverkeer regelt. Die hield de politie precies op de hoogte van de geldautomaten in Amsterdam waar de fraudeurs geld opnamen.

Bij de verdachten werden twee huiszoekingen gedaan. Daarbij nam de politie tientallen valse bankpassen en een flinke hoeveelheid contant geld in beslag. In juni 2004 rolde de politie in Amsterdam een bende van twintig Roemeense pinpasfraudeurs op. Zij hadden door het hele land honderdduizenden euro's buitgemaakt.

Camera

Door een apparaatje op de kaartgleuf van pinautomaten te zetten, kopieerden ze de gegevens van pinpassen. Met een opgehangen camera maakten ze opnamen van de geldopname om ook achter de pincode te komen. Banken hebben sindsdien maatregelen genomen om deze vorm van diefstal tegen te gaan.