LELYSTAD - De kersverse burgemeester van Lelystad, M. Horselenberg (PvdA), mag niet stemmen in haar eigen gemeente. De eerste burger woont korter dan een maand in de Flevolandse provinciehoofdstad. Volgens de regels mogen Nederlanders dan nog niet meedoen aan de verkiezingen.

"Ze vindt het erg jammer. Maar regels zijn regels. En vooral de regels rond de verkiezingen zijn nogal strak", laat een woordvoerder weten. Horselenberg volgde vorige maand burgemeester C. Leeuwe op.

Dronten en Veere

Ook de nieuwe burgemeesters van het Flevolandse Dronten en het Zeeuwse Veere moeten hun politieke voorkeur voor zich houden. Ook zij zijn pas benoemd.

Snelweg

Stemmen langs de snelweg of bij een NS-station. Dat kan als proef in Lelystad. De gemeente zette op de twee drukke plekken een mobiel stembureau neer als service aan treinreizigers en automobilisten die in een andere stad werken. Het liep in de vroege ochtend overigens nog geen storm. De reacties waren wel positief.

Het stembureau bij de snelweg A6 had rond 10.00 uur pas 24 kiezers over de vloer gehad. Bij het NS-station stond de teller toen al op dik veertig. De nieuwe locaties waren mogelijk doordat Lelystedelingen op elke stemplek mogen kiezen. "Als de bekendheid de volgende keer groter is, gaat het vast beter", vermoedde een medewerkster.

Stembureaus

De twee mobiele stembureaus zijn minder luxe dan een plek in een basisschool of het verzorgingstehuis. Het is een noodgebouwtje, dat voor de gelegenheid een sterke kachel kreeg. De medewerkers hebben de hoop dat de grote drukte 's middags nog komt, zeker van de treinreizigers. Daarvan zaten de meesten al in de trein toen het stembureautje om 07.30 uur openging.

Lelystad is een gemeente waar de inwoners niet langer gebonden zijn aan een verplichte stemplek. Toch betekent dat niet dat iemand zijn stem zomaar ongecontroleerd kan uitbrengen. Elke kiezer moet beschikken over een officiële stempas.

Metrostations

Forenzen uit de gemeente Albrandswaard hebben enthousiast gereageerd op de stemlokalen in de metrostations Rhoon en Poortugaal. Dat heeft een woordvoerster van Albrandswaard gezegd. "Dat is nou eens top", was vaak de spontane reactie van de reiziger op weg naar zijn werk aldus de woordvoerster.

In metrostation Rhoon brachten tussen 6.45 uur en 09.00 uur ongeveer negentig mensen hun stem uit. In station Poortugaal waren dat er 220. "In station Portugaal stemmen ook mensen uit de nabijgelegen wijk Valckensteijn", verklaarde de woordvoerster het verschil.

Het inrichten van stemlokalen in de metrostations gebeurde in samenwerking met het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Als het aan de gemeentewoordvoerster ligt, krijgt de kiezer ook in 2007, wanneer er parlementsverkiezingen zijn, dezelfde service aangeboden.