ALEXANDRIA - Tegen de terreurverdachte Zacarias Moussaoui is voor een federale rechtbank in de Amerikaanse stad Alexandria (Virginia) de doodstraf geëist. Federale aanklagers stelden maandag dat als gevolg van de "leugens" van de 37-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst bijna 3000 mensen het leven verloren op 11 september 2001. Het vaststellen van de strafmaat zal tussen de een en drie maanden duren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In een reactie op de eis stelden advocaten van Moussaoui dat als hun cliënt tot de doodstraf wordt veroordeeld, hij een 'martelaar' zal worden. "Alstublieft, maak geen held van hem", zei raadsman Edward McMahon. "Hij verdient het gewoonweg niet."

De rechtszaak tegen Moussaoui begon maandag, kort nadat de laatste leden van de 18-koppige jury waren gekozen uit een groep van ongeveer tachtig kandidaten. Moussaoui wordt wel de twintigste kaper genoemd. Hij werd een paar weken voor de aanslagen van 11 september opgepakt, nadat hij achterdocht had gewekt op een vliegschool. Vorig jaar gaf de man toe betrokken te zijn geweest bij de beraming van de aanslagen met vliegtuigen. Moussaoui hield vol dat hij een vliegtuig in het Witte Huis had moeten laten storten, maar dan in de periode ná de grote aanslagen op 11 september.

Moussaoui had aan het begin van de zitting opnieuw aan rechter Leonie Brinkema gevraagd of hijzelf zijn verdediging mocht voeren. De rechter wees dat verzoek weer af.

Gelogen

Volgens de aanklagers had Moussaoui de aanslagen kunnen voorkomen als hij niet had gelogen. "Hoewel hij in de gevangenis zat op 11 september 2001 vervulde Moussaoui zijn taak als loyaal Al Qaida-soldaat", stelde hoofdaanklager Robert Spencer. "Zijn leugens zorgden voor operationele veiligheid en stond zijn broeders toe door te gaan en te moorden." Volgens Spencer wist de verdachte dat er een "tikkende tijdbom" in de VS was. "Moussaoui handelde door te liegen en 2972 mensen stierven."

Bewijs

De advocaten zeiden dat de regering geen overtuigend bewijs kan voorleggen. McMahon verklaarde dat de jury moet voorkomen dat Moussaoui verder leeft als "een glimlachend gezicht op een rekruteringsposter van Osama bin Laden". Hij omschreef de zaak als de "ultieme test" voor het Amerikaanse rechtssysteem. Hij moet "geen zondebok worden" voor het falen van de Amerikaanse regering voor 11 september, meende McMahon.

In de rechtszaal en in speciale videoruimtes in verscheidene steden volgden nabestaanden van de slachtoffers het proces. In New York zei Barry Zelman (51), die zijn broer verloor in het World Trade Center, dat het voor hem moeilijk is om de zaak te volgen. "Er zullen veel woede en veel emoties naar boven komen", zei hij.

"Voor de meesten van ons brengt het hopelijk wat vrede en genezing", aldus Eunice Hanson die haar zoon, schoondochter en kleindochter verloor. "Het wordt pijnlijk, zeer pijnlijk."