AMSTERDAM - Jongeren die geweld plegen in de buurt van cafés en discotheken moeten een gebiedsverbod krijgen. Dat stelt Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dinsdag in Algemeen Dagblad. Volgens ondernemers is het de laatste jaren in de horecagelegenheden veiliger geworden, maar heeft het geweld zich verplaatst naar 'de stoep voor de kroeg of discotheek'. KHN wil dat geweldplegers 'een paar maanden' worden verbannen uit het uitgaansgebied.

Volgens KHN is ongeveer één procent van de uitgaande jeugd uit op geweld. Die kleine groep moet worden aangepakt en geïsoleerd, zegt KHN-woordvoerder Wendy Schellens in het dagblad. Het gebiedsverbod dat nu meestal wordt ingezet tegen junks en veelplegers zou een goed instrument zijn. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt in de krant dat het gebiedsverbod zich leent om geweld in het uitgaansleven tegen te gaan. "Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het opleggen van een gebiedsverbod."

Recent onderzoek van het ministerie van Justitie heeft uitgewezen dat een op de vijf van de stappende jongeren vorig jaar slachtoffer is geworden van geweld. In datzelfde onderzoek gaf 21 procent van de ondervraagden te kennen zelf geweld te hebben gepleegd tijdens het stappen.