WENEN - Bij katten in de Zuid-Oostenrijkse provincie Stiermarken is het ook voor mensen dodelijke virus H5N1 aangetroffen. Het virus dat vogelgriep veroorzaakt is aangetroffen bij verscheidene beestjes, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw en Volksgezondheid van de provincie. Nadere details worden later op maandag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

We hebben "twee of drie" positieve resultaten op tests bij katten gevonden. De katten leven nog, aldus het ministerie volgens het Oostenrijkse persbureau APA. Het departement gaat er vanuit dat de dieren in aanraking zijn gekomen met besmette vogels.

Mensen

Mensen zouden vooralsnog veilig zijn, zegt de voorzitter van de Oostenrijkse Federale Veterinaire Kamer. "Het overbrengen van het virus van kat op mens heeft nog nergens plaatsgehad."

De besmette katten leven in een dierenasiel in Graz. Daar werd eind februari H5N1 vastgesteld bij een aantal kippen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet door een aantal geïnfecteerde wilde zwanen die naar het asiel waren gebracht en in dezelfde kooi als de kippen zaten. Alle dieren in de kooi zijn afgemaakt.

Afschieten

Het Nedersaksische verbond van pluimveehouders in Duitsland is bang dat katten het H5N1-virus verder verspreiden. Om die reden bepleit de bond dat jagers moeten worden ingezet om loslopende wilde katten af te schieten.

"Het valt niet te verantwoorden dat katten tot op dit moment zich vrijelijk in de natuur kunnen bewegen", aldus de voorzitter van het verbond. Afgelopen week troffen onderzoekers op het Duitse eiland Rügen voor het eerst bij een kat het virus aan dat vogelgriep veroorzaakt. Maandag vonden de autoriteiten in het Oostenrijkse Stiermarken ook H5N1 bij katten.