RIJSWIJK - Sneeuw- en hagelbuien en gladheid hebben ook maandagochtend weer voor veel overlast gezorgd op de Nederlandse wegen. Vooral in het midden van het land ontstonden lange files. De ochtendspits kwam bijzonder vroeg op gang en hield tot na elven aan. Op het hoogtepunt stond het verkeer over een lengte van 660 kilometer vast, goed voor een eervolle vierde plaats in de file top tien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral het verkeer rond Utrecht en Amsterdam kreeg het zwaar te verduren. De A12 tussen Den Haag en Utrecht en tussen Arnhem en Utrecht was bijna een parkeerplaats. Het verkeer stond daar over een lengte van 60 kilometer stil, de vertraging liep daarbij op tot ruim drie uur. Ook de A2 tussen Den Bosch en Utrecht en vanuit Amsterdam naar Utrecht en de A27 vanaf Breda zaten bomvol.

Rond half zeven zorgden overtrekkende sneeuw- en hagelbuien al voor files met een totale lengte van 170 kilometer. Rond half elf waren de files afgenomen tot 111 kilometer. "Nog steeds veel te veel voor dat tijdstip", aldus de ANWB.

Ongevallen

Het was maandagochtend een stuk drukker op de weg dan vorige week, omdat veel vakantiegangers na een vrije week weer aan het werk gingen. De ANWB meldde dat er opvallend weinig ongevallen plaatsvonden.

Het verkeer moet ook maandag in de avondspits rekening houden met flinke sneeuwbuien. Daarvoor heeft het KNMI gewaarschuwd.