DEN HAAG - De ANWB heeft dit weekeinde ruim 4000 telefoontjes gekregen van Nederlandse vakantiegangers die vastzaten in files of autopech kregen op weg naar Nederland of naar wintersportgebieden. Dat liet de organisatie zondag weten.

Zaterdag kreeg de ANWB al 2500 oproepen binnen van Nederlandse toeristen die veelal vastzaten in enorme files in met name Duitsland en Frankrijk. Daarbij zaten ongeveer zeshonderd hulpverzoeken.

Zondag kwamen daar nog een 1400 telefoontjes bij. Het ging in 150 gevallen om mensen met autopech. De overige telefoontjes waren vooral afkomstig van mensen die reisadvies wilde opvragen in verband met opstoppingen op de wegen.

Ook Route Mobiel kreeg veel meer hulpaanvragen van Nederlanders die in wintersportgebieden door pech waren getroffen. Volgens een woordvoerder kwamen er dit weekeinde ongeveer honderd telefoontjes binnen, twee keer zoveel als normaal. Het ging vooral om meldingen over auto's met startproblemen of bevroren dieselleidingen door de kou.

Files

In de Duitse deelstaat Beieren staan zondagmiddag rond 14.00 uur nog steeds lange files. Er zijn tien knelpunten met een totale lengte van 118 kilometer.

De langste file staat op de A8, Salzburg richting München, met 30 kilometer. Ook staan er lange files bij de grensovergangen met Oostenrijk. Op de A93 bij de grensovergang Kiefersfelden en Dreieck Inntal staat 25 kilometer. De A7 heeft op twee plekken lange opstoppingen, tussen grensovergang Füssen en Kempten 18 kilometer en verder naar het noorden bij Memmingen 14 kilometer. Ook rondom München en Nürnberg blijft het druk.

Glad

De wegen in Zuid-Duitsland blijven glad door sneeuw en ijzel. Het Duitse verkeersbureau raadt mensen in dit gebied af de weg op te gaan. In de rest van Duitsland lijkt het weer op te knappen.